Tietoja meistä

Blog navigation

Uusimmat julkaisut

Ilma-alustan ostajan opas

Ilma-alustan ostajan opas

 

Ilma-alustat ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan suuresti. Tarjonta kasvaa jatkuvasti ja saatavilla on useita yleismallin ilmajousia, automallikohtaisia ilma-alustasarjoja sekä eri ominaisuuksilla varustettuja ohjausjärjestelmiä eri valmistajilta.

Ilma-alusta ohjauksineen ei sinällään ole mikään monimutkainen järjestelmä, mutta koska saatavilla on lukuisia erilaisia yksittäisiä osia sekä erilaisia pakettiratkaisuja usealta valmistajalta, saattaa oikeanlaisen kokonaisuuden valinta tuntua hieman haastavalta varsinkin ensikertaa ilma-alustaa hankkivalle.

Autamme mielellämme asiakasta valinnoissa, mutta voidaksemme parhaiten neuvoa, olisi hyvä olla hieman aavistusta perusasioista sekä siitä millaisia ominaisuuksia ilma-alustalta ja erityisesti sen ohjaukselta toivotaan. Tässä oppaassa käydään läpi mistä eri komponenteista ilmajousitus koostuu ja mitä tulee ottaa huomioon, jotta hankittu kokonaisuus vastaisi omia tarpeita sekä budjettia.

Ilma-alustasarja (Iskunvaimennin + ilmajousi)

 

Ilma-alustasarja on kuten tavallinen alustasarja, eli siinä on iskunvaimennus ja jousi, mutta kierrejousen sijasta käytetään ilmajousta. Ilmajousi on ilmapalje, joka täytetään kompressorin tuottamalla paineilmalla. Se toimii nimensä mukaisesti jousena, mutta sen painetta kasvattamalla tai pienentämällä voidaan myös alustan korkeutta säätää helposti. Kuten coilover alustoja, myös ilma-alustoja on saatavilla säädettävällä iskunvaimennuksella tai ilman. Lisäksi itse alustatolpan pituus voi olla erikseen säädettävissä, jolloin alusta voidaan esisäätää sopivaan pituuteen ja saada tarkasti haluttu stance ilmajousen ollessa tyhjänä.

 

Ensimmäisenä täytyisi siis valita autoon sopiva ilma-alustasarja. Saatavilla on nykyään runsaasti valmiita automallikohtaisia sarjoja. Mikäli et löydä valmista mallikohtaista sarjaa autoosi, voit kysyä myynnistämme onko sellaista saatavilla muilta tarjoamiltamme brändeiltä.

Air Lift Performance

Air Lift. Valmiita mallikohtaisia ilma-alustoja tarjoaa mm. Air Lift, jonka Performance series ilma-alustat ovat tunnettuja ja suosittuja harrastajien keskuudessa. Laadukkaat mallikohtaiset Air Lift ilma-alustasarjat myydään etu- ja takapään setti erillisenä tuotteina. Valitse siis verkkokaupastamme automalliisi sopivat Air Lift etupään- ja takapään ilma-alustasarjat. Löydät Air Lift mallikohtaiset tuotteet täältä: https://www.jmtuonti.fi/airlift

 

 

DSC_0864.JPG

 

K-SPORT Air Suspension. Vuodesta 1995 alustasarjoja ja jarruja valmistanut K-Sport tarjoaa myös valikoiman erittäin laadukkaita mallikohtaisia ilma-alustasarjoja. Asiakkaamme ovat kehuneet K-Sport tuotteita erittäin hyvästä ajomukavuudesta. Etsi autoosi sopiva K-Sport ilma-alustasarja ja valitse joko K-Sportin oma basic ohjausjärjestelmä tai jokin muu tarjoamistamme vaihtoehdoista. K-Sportin ilma-alustavalikoimaan voit tutustua tarkemmin täällä: https://www.jmtuonti.fi/6230-k-sport

 

 

 

BAGS by OCD. Useimmat BC Racing alustasarjat ovat muutettavissa ilma-alustoiksi niihin suunnitelluilla BAGS by OCD ilmajousilla. Mikäli autoosi on saatavilla BC alustasarja, tai omistat jo sellaisen, voi sen muuttaminen ilma-alustaksi olla yksi vaihtoehto. OCD valikoimasta löytyy myös moniin autoihin valmiita mallikohtaisia konversiosettejä. OCD tuotevalikoiman löydät täältä: https://www.jmtuonti.fi/ocd-ilmajouset

 

 

 

Mikäli autoosi ei ole saatavilla valmista mallikohtaista alustaratkaisua, saattaa sen tekeminen olla mahdollista räätälöitynä työnä. Mahdollisuus custom toteutukseen katsotaan aina tapauskohtaisesti ja mikäli siihen ryhdytään, tarvitsemme auton alkuperäiset alustasarjan osat malliksi. Yllä kuvassa esimerkkinä BMW F12/F13 taka-yläpäät, jotka toteutimme custom työnä sillä alkuperäinen yläpäärakenne ei mahdollista ilmajousien käyttöä.

 

Valikoimissamme on lisäksi useita yleismallisia ilmajousia, jos osaamista ja rakenteluintoa löytyy omasta takaa.

 

 

Hyötyajoneuvot

 

Valikoimistamme ilma-alustat hyötyajoneuvoihin. Tällä hetkellä saatavilla VW Transporter T5 ja T6 sekä Mercedes Vito W447 ilma-alustasarjat. Kysy tarvittaessa lisää myynnistä! https://www.jmtuonti.fi/6254-hyoetyajoneuvot

 

 

Ilmantuotto ja ohjausjärjestelmä

 

Tuotemerkistä riippumatta toimiva ilma-alusta kokonaisuus vaatii aina alustasarjan/ilmajousien lisäksi paineentuoton eli kompressorin ja säiliön komponentteineen, sekä jonkinlaisen ohjauksen, jolla tuotettua painetta ohjataan ilmajousille tai niistä pois. Seuraavaksi käydään läpi näiden komponenttien rooli sekä niiden valintaan vaikuttavat seikat.

 

 

Kompressori

 

Kompressori tuottaa koko järjestelmän tarvitseman paineilman. Mikä tahansa 12V jännitteellä toimiva kompressori ei kuitenkaan käy sillä kompuralta vaaditaan korkeaa paineentuottokykyä. Ilmajousituskäyttöön soveltuvat täydellisesti esimerkiksi myymämme FAHRWairK sekä VIAIR kompressorit. Pääsääntöisesti yksi laadukas kompressori riittää, mutta kahdella kompressorilla saavutetaan luonnollisesti nopeammin haluttu painetaso säiliöön. Useimmat valmistajat käyttävät VIAIR kompressoreja osana ohjausjärjestelmäpakettejaan.

Säiliö

 

Kompressori tarvitsee kaverikseen säiliön. Pienikin säiliö riittää usein mainiosti normaaliin käyttöön, mutta mitä isompi säiliö, sen harvemmin kompressorin tarvitsee pyöriä. Esimerkiksi showkäytössä, jolloin alustaa säädellään nopeasti ja usein korkeudesta toiseen, on järkevämpää käyttää mahdollisimman isoa säiliötä ja usein myös kahta kompressoria. Säiliön kokoa rajoittaa tavallisesti halutun asennuskohteen (tavaratila, varapyöräkotelo tms.) mitat, joten kannattaa hieman hahmotella etukäteen asennusta. Säiliöiden mitat ovat saatavilla kaupassamme ja lisätietoa saa tarvittaessa myynnistä.

Tutustu verkkokauppamme tarjontaan säiliöiden osalta täältä: https://www.jmtuonti.fi/säiliöt

12955_v0_1397138257.jpg

Vedenerotin

 

Paineilmajärjestelmä kerää itseensä kosteutta, jonka poistaminen on tärkeää varsinkin ympärivuotisessa käytössä. Säiliön vedentyhjennys on tehtävä säännöllisesti, mutta järjestelmään voidaan lisäksi asentaa yksi tai useampi vedenerotin. Tyypillisesti erotin asennetaan heti säiliön jälkeen. Vedenerotin erottelee paineilmasta kosteutta ja epäpuhtauksia. Vedenerotin sisältyy valmiina esim. Air Lift ohjausjärjestelmäpaketteihin, mutta niitä voi ostaa myös erikseen verkkokaupastamme.

 

Paineilmalinjat

 

Tuotettu paineilma viedään ilmapalkeille paineilmaletkuja pitkin. Useimmiten käytössä ovat tuumakokoiset 1/4” tai 3/8” linjat. Myös millimetrikokoisia paineilmalinjoja on tarjolla. Muun muassa Air Lift ohjausjärjestelmäpakettia tarjotaan kahdella eri linjakoolla. Pienempi 1/4” linjakoko riittää normaalikäytössä varsin hyvin ja on jopa hieman tarkempi säätää haluttuun korkeuteen. Suuremmalla linjakoolla alustasarjan nosto ja lasku tapahtuu rivakammin. Yksi syy 3/8” linjakoon valintaan on, mikäli asennukset halutaan tehdä ulkonäin vuoksi käyttäen kovia putkia.

 

Painemittari

 

Järjestelmän painetta seurataan painemittarilla. Kalliimmissa ohjausjärjestelmissä painetieto näkyy suoraan ohjauskapulasta tai puhelinapplikaatiosta, mutta usein käytetään perinteistä painemittaria. Tyypillisiä ovat mekaaninen 2-neulainen painemittari jolla seurataan etu- ja taka-akselin painetietoa. Digitaalisia painemittareita on saatavilla 2-kanavaisesta aina 5-kanavaiseen joka näyttää samanaikaisesti kulmakohtaisen painetiedon sekä säiliön paineen.

 

Nimetön-1.jpg

 

Ohjausjärjestelmä

 

Ilma-alustaa ohjataan päästämällä ilmaa palkeisiin tai niistä pois. Tämä voidaan tehdä joko kulmakohtaisesti, jolloin jokainen alustatolppa on erikseen säädettävissä, tai akselikohtaisesti, jolloin säädetään erikseen etu- ja taka-akselia. Ohjauksen toteutustapoja on monia erilaisia. Jälleen kerran tekniikka asian taustalla on varsin yksinkertaista, mutta vaihtoehtoja on useita. Hintahaitari on suuri ja ennen valintaa kannattaakin tutustua erityyppisten ohjausjärjestelmien toimintaperiaatteeseen ja miettiä mikä ratkaisu parhaiten vastaa omia mielikuvia ja budjettia. Jaetaan ohjaustavat karkeasti kolmeen osaan toimintaperiaatteen perusteella.

 

1.      Mekaaninen keinukytkinohjaus

 

Yksinkertaisimmillaan ohjaus tapahtuu mekaanisilla keinukytkimillä (paddle switch), jolloin paineilmalinjat kulkevat keinukytkimien läpi ja niitä ylös tai alas kääntämällä joko päästetään painetta ilmajousiin tai niistä pois. Keinukytkin on siis venttiili, jota käytetään käsin. Järjestelmään kuuluu myös olennaisena osana painemittari ja alustan korkeus säädetään pitämällä keinukytkintä/kytkimiä painettuna kunnes saavutetaan haluttu painetaso. Tällainen manuaalinen ohjaustapa on edullisin ja helpohko toteuttaa, mutta ei mahdollista automatiikan käyttöä alustan säädössä.

 

Esimerkkituotteena tarjoamme setti, joka sisältää mekaanisen keinukytkinohjauksen, kompressorin, säiliön ja kaiken muun tarvittavan. Erittäin edullinen ja tyylikäs pakettiratkaisu, jonka lisäksi tarvitset vain alustasarjan. https://www.jmtuonti.fi/ohjaus/jm-tuonti-universal-air-management-kit.html

Myös K-Sport Basic setti on vastaavanlainen mekaanisilla keinukytkimillä ohjattava edullinen setti. Voit ostaa tuotteen pakettina yhdessä autoosi sopivan K-Sport ilma-alustan kanssa. https://www.jmtuonti.fi/6230-k-sport

 

DSC_0249crop_1.jpg

2.      Venttiilipakettiohjaus

 

Toinen tapa on ohjata ilmansyöttöä erillisellä venttiilipaketilla. Tällöin keinukytkimet korvataan sähköisesti ohjatulla venttiilipaketilla, joka sijoitetaan tyypillisesti kompressorin ja säiliön läheisyyteen. Säilöltä tulee syöttö venttiilipaketille, josta se haarautuu alustalle/ilmajousille. Venttiilien määrästä riippuen voidaan alustaa ohjata kulmakohtaisesti tai akselikohtaisesti.

 

Venttiilipaketti ei tietenkään toimi ajatuksen voimalla, vaan sitä käytetään erillisillä käyttöpainikkeilla. Tässä on merkittävin ero siirryttäessä mekaanisesta keinukytkinohjauksesta venttiilipakettiohjaukseen. Paineilmalinjoja ei tarvitse vetää käyttöpainikkeille vaan ohjaus tapahtuu sähköisillä kytkimillä. Tyypillisiä ovat sähköiset keinukytkimet, langallinen switchbox kapula tai langaton kauko-ohjaus. Näitä eri tapoja käydään tarkemmin läpi myöhemmin tässä kirjoituksessa. Venttiilipakettiohjaus mahdollistaa siis erilaisten sähköisten ohjainten käytön, jolloin alustaa voidaan säätää vaikkapa auton ulkopuolelta, joka saattaa olla toivottu ominaisuus showkäytössä.

 

Tämä ohjaustapa edellä mainittuine esimerkkeineen on myös manuaalinen ja alustan korkeus säädetään pitämällä valittuja painikkeita painettuna, kunnes haluttu taso on saavutettu. Tässä kategoriassa vaihtoehtoja on tarjolla esimerkiksi Air Lift 3S, joka mahdollistaa alustan ohjauksen puhelimella sekä alla kuvassa näkyvä Venttiilipaketti + switchbox joka mahdollistaa alustan kulmakohtaisen säädön kätevällä switchbox kapulalla. K-Sport Deluxe on myös vastaavanlainen manuaalisella venttiilipakettiohjauksella toimiva järjestelmä. Myymämme venttiilipaketit mahdollistavat useiden erilaisten sähköisten ohjaimien käytön. Nämä ja muut vaihtoehdot löydät verkkokaupastamme: https://www.jmtuonti.fi/ohjausjärjestelmät

 

3.      Venttiilipakettiohjaus automatiikalla

 

Venttiilipakettiohjaus on mahdollista toteuttaa automatiikalla. Tällöin venttiilipakettiin kuuluu joko integroituna tai erillisenä ecuyksikkö, joka ohjaa venttiilipakettia automaattisesti. Automatiikka mahdollistaa muistipaikkojen käytön, jolloin alustan säätö tapahtuu helposti valitsemalla haluttu esiasetus ja järjestelmä hakeutuu itsestään oikeaan korkeuteen. Valmistajasta riippuen ohjaukselle on mahdollista tallentaa useita eri asetuksia eri tilanteita varten. Esimerkiksi siirryttäessä normaali ajokorkeudesta hieman korkeammaksi mökkitiellä, tai valittaessa maksimimadallus pysäköidessä. Automatiikalla voi olla myös mahdollista toteuttaa automaattinen nosto ajokorkeuteen käynnistettäessä yms.

 

Automaattiset ohjausjärjestelmät on usein mahdollista valita joko korkeusantureilla tai ilman. Ilman korkeusantureita automatiikka perustuu painetietoon. Tällöin järjestelmä hakeutuu valittuun painearvoon, ilman että tarvitsee itse tuijottaa painemittarin lukemaa. Pelkän painetiedon perusteella säädettävä alusta, oli se sitten automaattinen tai manuaalinen, on hyvä valinta, mikäli auton kuormaus pysyy lähestulkoon samana. Auton kuorman muuttuessa esimerkiksi tavaran lastauksen ja lisämatkustajien vaikutuksesta, ei auton korkeus enää ole täysin sama hakeuduttaessa samoihin painearvoihin kuin ilman kuormaa. Korkeusantureilla varustettu ohjausjärjestelmä hakeutuu automaattisesti samaan korkeuteen myös auton lastauksen muuttuessa.

 

Automatiikalla varustettuja ohjausjärjestelmiä ovat KNTRL Autolevel, Air Lift 3PAir Lift 3H. AirLift 3P ja 3H ohjausjärjestelmät ovat harrastajien ehdoton suosikkivalinta ja ovat ostettavissa täydellisenä settinä joka sisältää kaiken tarpeellisen ilma-alustan ohjaukseen ja paineentuottoon.

Ohjainkapulat/painikkeet sekä mobiiliohjaus.

 

Ohjaimen ulkonäkö ei aina paljasta kaikkea. Tapoja, joilla venttiilipaketille annetaan käskyjä, on erilaisia. Samaa venttiilipakettia voidaan siis käyttää hyvin erinäköisillä ohjaimilla ja vastaavasti erityyppisiä venttiilipaketteja voidaan käyttää yhdenlaisella ohjaimella. Alla koottuna kuvaesimerkkejä erityyppisistä käyttöpainikkeista/ohjainkapuloista.

 

Keinukytkimet voidaan asentaa kiinteästi esim. keskikonsoliin, tai niistä voi rakentaa mieleisensä liikuteltavan switchboxin. Kuvassa keskikonsoliin asennetut paddle switch kytkimet. Ulkoa ei voi nopeasti päätellä onko kyseessä mekaaniset keinukytkimet, jolloin paineilmalinjat kulkevat niiden läpi, vai sähköiset keinukytkimet jotka ohjaavat venttiilipakettia.

 

 

Switchbox. Valmiit switchbox kapulat ovat helppo ja siisti ratkaisu. Voit ohjata alustaa auton sisältä tai ulkoa, mihin vain switchboxin piuha riittää. Kuvan switchbox ohjain soveltuu mm. myymiimme venttiilipaketteihin ja sen löydät täältä: https://www.jmtuonti.fi/ohjaus/switchbox-ohjain.html

 

 

 

Kaukosäätö. Ohjaimia on myös kaukosäätöisiä. Sähköiseen venttiilipakettiin erikseen liitettävä ohjainboxi muuttaa venttiilipaketin kaukosäätöiseksi. https://www.jmtuonti.fi/ohjaus/kaukosaadettava.html

 

 

 

Bluetooth ja valmistajien omat ohjaimet. Muun muassa Air Lift ohjausjärjestelmissä on mahdollista käyttää Air Liftin omaa näytöllistä ohjainkapulaa. Useissa ohjausjärjestelmissä on myös sisäänrakennettu bluetooth toiminto, jolloin ohjaus onnistuu valmistajan tarjoamaa puhelinapplikaatiota käyttäen. Tämä ominaisuus löytyy muun muassa Air Lift 3S, 3P ja 3H ohjausjärjestelmistä. Air Liftin tapauksessa on hyvä huomata, että vaikka 3S ohjaus käyttää samaa ohjainkapulaa tai bluetooth yhteyttä kuten isoveljensä 3P ja 3H, on se täysin manuaalinen joten muistipaikkatoimintoja ja muuta automatiikkaa ei ole käytettävissä.

 

 

Yhteenveto

 

Ilma-alustatekniikka ei siis ole mitään rakettitiedettä. Vaikka vaihtoehtoja on paljon, ovat ilma-alustakokonaisuudessa aina samat perusosat: alustasarja, paineentuotto ja ohjaus. Kuten tästä kirjoituksesta toivottavasti selvisi, on valmiilla pakettiratkaisuilla tai eri valmistajien osia yhdistelemällä mahdollista saada lukemattomia erityyppisiä kokonaisuuksia. Autamme mielellämme sopivan kokonaisuuden valinnassa, mutta ennen yhteydenottoa voit etukäteen tutustua autoosi tarjolla oleviin mallikohtaisiin ilma-alustasarjoihin sekä miettiä mitä ominaisuuksia ohjausjärjestelmältä haluat ja mikä on budjettisi.

 

Aloita etsimällä autoosi valmis mallikohtainen ilma-alustasarja tarjoamistamme vaihtoehdoista, valitse sitten ohjausjärjestelmä joka vastaa ominaisuuksiltaan sitä mitä haluat.

 

Mieti ohjauksen osalta ainakin seuraavia asioita: Riittääkö edullisin mahdollinen vaihtoehto mekaanisilla keinukytkimillä, vai tarvitsetko venttiilipakettiohjauksen? Tarvitaanko automatiikkaa ja muistipaikkatoimintoja? Haluatko ohjata alustaa erillisellä ohjainkapulalla tai langattomasti, vai riittääkö auton sisällä kiinteästi asennetut keinukytkimet.

 

Verkkokaupastamme löydät erilaisia valmiita pakettiratkaisuja, sekä Suomen kattavimman valikoiman erilaisia ilma-alustan komponentteja, liittimiä ja oheistarvikkeita. Suurin osa tuotteista toimitettavissa nopeasti omasta varastostamme! Tervetuloa alustakaupoille!