Tietoja meistä

Blog navigation

Uusimmat julkaisut

BC Racing ostajan opas osa 1

BC Racing ostajan opas, osa 1.

 

BC Racing coiloverit – Suomen suosituin alustasarja. Tämä status ei ole tuulesta temmattu, vaan BC on saavuttanut valtavan suosion autoharrastajien keskuudessa niin katu- kuin ratakäytössäkin, ja ihan syystä. BC alustojen tarkka mallikohtainen suunnittelu, laadukkaat komponentit, monipuoliset säätömahdollisuudet, customoitavuus, varaosien saatavuus ja silti edullinen hinta ovat seikkoja joiden ansiosta tyytyväisten BC omistajien määrä kasvaa vuodesta toiseen.

BC Racing alustasarjoja on saatavilla eri versioita: V1, BR, DR, RM, ER, HR ja ZR sekä erilaisia variaatioita kuten BR Track ja BR Extreme Drop. Tässä kirjoituksessa käymme hieman läpi BC Racing coiloverien perusominaisuuksia, suosituimpien mallisarjojen (V1, BR ja DR) eroja sekä automallikohtaisia eroja. Myöhemmin tulossa hieman syväluotaavampi osa 2, joka keskittyy tarkemmin alustan customointiin ja kalliimpien mallisarjojen (RM, ER, HR ja ZR ) välisiin eroihin.


BC Racing coiloverien perusominaisuudet

Mallikohtainen suunnittelu:

BC alustat ovat suunniteltu mallikohtaisesti juuri kyseiseen autoon sopivaksi. Alustoissa on valmiit kiinnikkeet ABS-antureille sekä jarruletkuille/putkille. Tämä takaa helpon ja ongelmattoman asennuksen.

 

Korkeussäätö & Jousen esijännityksen säätö:

Alempi jousilautanen on kaikissa BC Racing alustasarjoissa säädettävä. Tästä ei kuitenkaan säädetä alustan korkeutta kuten monissa halvimman pään alustasarjoissa. Alalautasen korkeutta muuttamalla saadaan jousen esijännitystä säädettyä ja täten auton kulmapainot tarkasti kohdalleen. Parhaan ajotuntuman saavuttamiseksi auton etu- ja taka-akselien painojakauma täytyy olla oikean ja vasemman pyörän suhteen balanssissa. Näin saavutetaan maksimaalinen pito kaikissa tilanteissa.

BC Racing alustasarjoilla auton alustan korkeutta säädetään iskunvaimentimen alakiinnitystä nostamalla tai laskemalla. Tällä säätötavalla iskunvaimentimen joustomatka ja alustan jäykkyys pysyvät vakiona korkeudesta riippumatta. Korkeus on portaattomasti säädettävissä.

 

 

Vaimennuksen säätö:

Yhdistetty 30 -portainen sisään- ja ulosvaimennuksen säätö. Hienosäätö mahdollistaa auton säätämisen eri käyttötarkoituksiin sopivaksi. Säätö tapahtuu iskunvaimentimen päästä säätönupilla. Huom! Tietyissä alustoissa tolpan kiinnityksen vuoksi vaimennuksen säätö on toteutettu hieman eri tavalla.

 

Yläpään kiinnitys ja camber-säätö:

Useimpiin automalleihin on saatavana yläpäähän nk. pillowball- eli kuulanivelkiinnitys. Tämä kiinnitystapa eliminoi kaiken välyksen ja jouston maksimoiden alustan reagoinnin ja tuntuman tiehen. Kiinnityslaippa on alumiinia, anodisoitu ja lasikuulapuhallettu. BC Racing pillowball ei vaadi tarkkuutensa ja laatunsa vuoksi kumivaimennusta vaan on itsessään jo hiljainen.

Mikäli autossa on McPherson -tyyppinen alustarakenne, on camber –kulman säätö mahdollista iskunvaimentimen yläpään kiinnitystä siirtämällä. Tämä ominaisuus on sisällytetty kaikkien McPherson -alustarakenteen omaavien autojen pillowball –malliseen yläpään kiinnitykseen. Koko camber -säätöalueen käyttö on mahdollistettu ilman muutoksia auton koriin eikä vaadi auton leikkelyä. Tiettyihin malleihin on mahdollista saada camber -säätö myös takapäähän.

HUOM! Tietyissä automalleissa käytetään auton omaa yläpäätä joten näissä pillowball ja cambersäätö eivät ole mahdollisia toteuttaa. Lisää aiheesta myöhemmin kohdassa ”automallikohtaiset erot”.

 

 

 

V1,BR ja DR (DS) mallien erot

Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi V1, BR (myös BR Extreme drop ja Track) ja DR sarjojen eroja. Ne ovat saatavilla useimpiin automalleihin ja tarjoavat varsinkin katukäytössä riittävän monipuoliset säätömahdollisuudet ja suorituskyvyn.

 

Ratkaiseva ero V1 ja BR mallien välillä on tolpan halkaisija. V1 sarjassa on 50mm vaimentimen runko ja 44mm mäntä. BR sarjassa 53mm vaimentimen runko ja 46mm mäntä. Huom! Poikkeuksena tietyt automallit jossa tilanpuutteen vuoksi joudutaan käyttämään pienempää tolpan halkaisijaa.

Perusmallien lisäksi moniin automalleihin on saatavilla Track ja Extreme Drop versiot. Extreme drop on nimensä mukaisesti suunniteltu äärimmäistä madallusta haluavalle harrastajalle. Tolpan rakenne mahdollistaa siis normaalia BR alustaa suuremman madalluksen. Track versio on varustettu jäykemmillä, paremmin ratakäyttöön soveltuvilla jousilla sekä pillowball yläpäillä.

 

DR (DS) sarja on myös järeämmällä 53mm rungolla varustettu. Poikkeavaa BR sarjaan verrattuna on digressive tyyppinen mäntä, joka on kantavempi/jäykempi hitaissa pienissä joustoissa, mutta vaimentaa isot iskut tehokkaasti. Tämän tyyppinen mäntärakenne tekee alustasta melko pintakovan, jonka vuoksi suosittelemme sitä vain ratakäyttöön.

Automallikohtaiset erot

Seuraavaksi käymme läpi automallikohtaisia eroja. Nämä tiedot ovat ilmoitettu jokaisen BC Racing alustasarjan tuotekortilla. Kuvassa esimerkkinä Nissan 200sx S13 BR alustasarjan tuotekortilta löytyvät lisätiedot.

 

Etujousi ja takajousi:

Näissä kohdissa on ilmoitettu jouset jotka tulevat alustan normaalissa tehdaskokoonpanossa. Kolmiosaisen numerosarjan ensimmäinen osa kertoo jousen sisähalkaisijan, toinen osa pituuden jännittämättömänä ja kolmas jäykkyyden. Tynnyrimallisissa jousissa perässä on vielä lisäksi kirjain S. Kartiomallisissa jousissa V. Esim. 62-120-18 on normaali suora jousi 62mm sisähalkaisijalla, 120mm pitkä ja jäykkyys 18kg/mm. Kartiomallisissa jousissa on neliosainen numerosarja, jolloin sarjan toinen osa kertoo jousen toisen pään halkaisijan. Esim. 62-72-210-11-V jossa on kartiomallinen jousi toisesta päästään 62mm ja toisesta 72mm halkaisijalla, jousi on 210mm pitkä ja sen jäykkyys on 11kg/mm

 

Jäykkyysarvo on kilogrammaa / millimetri. Esimerkiksi 10kg jousi painuu 10kg kuormalla kasaan millimetrin. Arvot ovat lineaarisia joten 10kg jousi on kaksi kertaa jäykempi kuin 5kg jousi. Jousen pituus ei vaikuta jäykkyyteen, mutta vaihdettaessa jäykempiin jousiin täytyy huomioida että auton oma paino ei enää riitä puristamaan jousta yhtä paljon kasaan. Tolpan korkeutta täytyy siis säätää jotta saavutetaan sama madallus tai vaihtoehtoisesti jousen jäykkyttä lisätessä kannattaa valita myös hieman edellistä lyhyempi jousi.

 

Oletuskokoonpanoon valitut jouset ovat normaalissa katukäytössä hyväksi todetut jouset. Auton käyttötarkoitus, normaalista poikkeava painojakauma (esim. hifiasennukset) ja asiakkaan mieltymykset saattavat kuitenkin luoda tarpeen vaihtaa erilaiset jouset. Voit tilata alustasarjan myös haluamallasi poikkeavalla jousikokoonpanolla ilman lisämaksua. Tyypillisesti halutaan esimerkiksi jäykemmät jouset, jolloin tilauksen yhteydessä tulee ilmoittaa halutut jousijäykkyydet eli jousten ”kilomäärät”.

 

2018-04-18 15-13-46_preview.jpeg

 

Etuvaimennin ja takavaimennin:

Vaimentimen kaksiosainen numerosarja ilmoittaa koko vaimentimen rungon pituuden sekä joustomatkan.

 

Etuvaimentimen ja takavaimentimen tyyppi:

Tässä ilmoitetaan kyseisessä alustasarjassa käytetty vaimennintyyppi. Useimmissa alustasarjoissa tyypiksi on ilmoitettu Monotube. Tietyissä mallisarjoissa (esim. RM) vaimennin on asennettu ylösalaisin jousittamattoman massan vähentämiseksi. Tälloin vaimentimen tyyppi kohdassa lukee ”inverted”. Mikäli alustassa on iskunvaimentimen lisäsäiliö, lukee tyyppi kentässä vastaavasti ”lisäsäiliöllinen”.

 

Etuyläpää ja takayläpää:

Nämä kentät ilmoittavat alustassa käytetyn yläpään tyypin. Vaihtoehtoja ovat kumivaimennettu, pillowball tai camber. Mikäli kohdassa lukee ”ei yläpäätä”, tarkoittaa se, että kyseisessä automallissa käytetään alustan osana auton omaa alkuperäistä yläpäätä.

Tilaaminen ja lisävarusteet

BC Racing alustasarjojen mukana toimitetaan säätötyökalut, asennusohjeet sekä maahantuojan todistus mallikohtaisen soveltuvuuden osoittamiseksi katsastuksessa. Voit tilata alustasarjan täydellisenä settinä tai puolikkaana sarjana (alustasarja pelkästään etupäähän tai takapäähän). Tilauksen sisällön voit valita tuotekortilla ”ostoskoriin” -painikkeen yläpuolelta.

Voit valita tilaukseen myös kätevät suojapussit, jotka auttavat pitämään alustasarjasi puhtaana

92aac9dbd2573e9172bc8a509a4ad83b.jpg

Varaosat ja vaihtojouset

Kaikkiin BC Racing alustasarjoihin on saatavilla myös varaosat sekä vaihtojouset verkkokaupastamme. Alustojen modulaarinen rakenne mahdollistaa yksittäisten osien vaihdon jolloin koko alustatolppaa ei tarvitse vaihtaa uuteen. Laaja valikoima jousia helpottaa alustan säätämistä juuri sopivaksi haluamaasi käyttötarkoitukseen. Yleisimmät varaosat ja jouset saatavilla nopeasti Suomen varastostamme ja loput tehdastoimituksena noin parissa viikossa.

 

Posted in: Tuoteuutiset